Baví vás naše recepty? Nyní můžete mít FOODstyle stále s sebou, hlavně při nákupech! Další informace najdete v tomto článku:
Kuchařka je zdarma ke stažení na App Store:
Za tvorbu aplikace a skvělou spolupráci děkujeme vývojáři Jardu Cimlovi:
Ať už jste přímo vitarián, nebo s živou stravou jen zlehka experimentujete, jistě znáte chvíle, kdy je chuť na sladké silnější než vaše vůle. Ovšem ani v těchto chvílích není třeba porušit zaběhnutý stravovací režim. Protože i dort s korpusem, krémem a polevou se dá vyrobit s dodržením vitariánských principů a navíc si na něm báječně pochutnáte.
Doba výroby:
Namáčení: přes noc
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 8
Cena za porci: cca 33,-
Suroviny:
Těsto:
Krém:
Třešňová poleva:
Příprava tohoto dortíku začíná už den předem. 170g mandlí a 120g datlí vložte do mísy se studenou vodou a nechte je namočené přes noc.
Stejně tak si v druhé míse přes noc namočte i 210g kešu oříšků.Vypeckujte třešně a rozmělněte je v mixéru na jemnou kaši.
Do třešní vsypte chia semínka a nechte přes noc nabobtnat.
Následující den slijte mandle s datlemi, zvlášť i kešu oříšky a nechte pořádně okapat.
Na těsto vložte okapané mandle a datle do mixéru a pořádně společně mixujte, až vnikne hladká kaše (menší kousky nevadí). Ovšem pozor na to, aby se vám mixér příliš nezahřál – pokud by suroviny překročily teplotu 42°C, dort už by nebyl raw. Vezměte malou dortovou formu o průměru 18 centimetrů a vyložte ji potravinovou fólií. Těstem vyplňte formu rovnoměrně tak, aby bylo pokryto její dno i stěny – vznikne tak tvar korpusu. Těsto pořádně uhlaďte obrácenou stranou lžíce a dejte do lednice.
Nastal čas krému. Okapané kešu oříšky rozmixujte s banánem do hladkého krému.
Většinou krému vyplňte připravený korpus, ale trošku si nechte stranou na ozdobu.
Chybí už jen poleva. Chia semínka naložená v rozmixovaných třešních nabobtnají a vytvoří průhledný gel, který tekuté třešně promění v hustší hmotu podobnou pudingu – třešňovou polevu. Tu rovnoměrně rozetřete na kešu krém. Dort opatrně vyjměte z formy.
Zbytek kešu krému vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a nastříkejte na dort několik ozdobných kopečků.
Nakonec dozdobte odloženými třešněmi a uložte do lednice. Podávejte vychlazený.
Tipy a triky:
|
Katka