Vaření je jako sex - bez lásky to není ono!

Stáhněte si kuchařku FOODstyle pro iPhone a iPad

Baví vás naše recepty? Nyní můžete mít FOODstyle stále s sebou, hlavně při nákupech! Další informace najdete v tomto článku:

Kuchařka je zdarma ke stažení na App Store:

Za tvorbu aplikace a skvělou spolupráci děkujeme vývojáři Jardu Cimlovi:

Raw třešňový dort

Ať už jste přímo vitarián, nebo s živou stravou jen zlehka experimentujete, jistě znáte chvíle, kdy je chuť na sladké silnější než vaše vůle. Ovšem ani v těchto chvílích není třeba porušit zaběhnutý stravovací režim. Protože i dort s korpusem, krémem a polevou se dá vyrobit s dodržením vitariánských principů a navíc si na něm báječně pochutnáte.

Doba výroby:
Namáčení: přes noc
Příprava: 30 minut

Počet porcí: 8

Cena za porci: cca 33,-

Suroviny:
Těsto:

  • 170g mandlí namočených přes noc
  • 120g datlí namočených přes noc

Krém:

  • 210g kešu namočených přes noc
  • 1 střední zralý banán

Třešňová poleva:

  • 220g třešní + několik na ozdobu
  • 15g chia semínek (=1 vrchovatá lžíce)

Postup:

Příprava tohoto dortíku začíná už den předem. 170g mandlí a 120g datlí vložte do mísy se studenou vodou a nechte je namočené přes noc.

Stejně tak si v druhé míse přes noc namočte i 210g kešu oříšků.Vypeckujte třešně a rozmělněte je v mixéru na jemnou kaši.

Do třešní vsypte chia semínka a nechte přes noc nabobtnat.

Následující den slijte mandle s datlemi, zvlášť i kešu oříšky a nechte pořádně okapat.
Na těsto vložte okapané mandle a datle do mixéru a pořádně společně mixujte, až vnikne hladká kaše (menší kousky nevadí). Ovšem pozor na to, aby se vám mixér příliš nezahřál – pokud by suroviny překročily teplotu 42°C, dort už by nebyl raw. Vezměte malou dortovou formu o průměru 18 centimetrů a vyložte ji potravinovou fólií. Těstem vyplňte formu rovnoměrně tak, aby bylo pokryto její dno i stěny – vznikne tak tvar korpusu. Těsto pořádně uhlaďte obrácenou stranou lžíce a dejte do lednice.

Nastal čas krému. Okapané kešu oříšky rozmixujte s banánem do hladkého krému.

Většinou krému vyplňte připravený korpus, ale trošku si nechte stranou na ozdobu.

Chybí už jen poleva. Chia semínka naložená v rozmixovaných třešních nabobtnají a vytvoří průhledný gel, který tekuté třešně promění v hustší hmotu podobnou pudingu – třešňovou polevu. Tu rovnoměrně rozetřete na kešu krém. Dort opatrně vyjměte z formy.

Zbytek kešu krému vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a nastříkejte na dort několik ozdobných kopečků.

Nakonec dozdobte odloženými třešněmi a uložte do lednice. Podávejte vychlazený.

Tipy a triky:
  • Vitariánství je výživový směr založený na konzumaci syrové stravy upravované do maximální teploty 42°C. Právě tato teplota je hraniční pro přežití mnoha enzymů, které živé jídlo (life food) dodává našemu tělu. Z naprosté většiny je tak vitariánův jídelníček veganský (=čistě rostlinný) postavený hlavně na ovoci, zelenině, ořeších, semínkách a naklíčených luštěninách.
  • Raw dort je oproti běžným dortům dost malý, proto se představa osmi porcí může jevit jako přehnaná. Ovšem tenhle zákusek je díky spoustě oříšků a semínek skutečně velice sytý. Takže výrazně menší porce postačí i velkým jedlíkům.
  • Dortík lze libovolně obměňovat dle aktuální sezóny. Určitě bude chutnat i s jahodovou, rybízovou nebo třeba malinovou polevou.
  • Pozor si dejte při krájení – dort je výrazně měkčí než jeho pečená konkurence, proto je třeba použít hodně ostrý nůž a krájet opatrně (asi jako u nepečených šlehačkových dezertů).

 

Katka

Vytiskni recept (klikni)

Diksutuj pod receptem tady (klikni)

Kontakt

FOODstyle

redakce.foodstyle@gmail.com

+420.775030431

Vyhledávání

TOPlist

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode